konštrukcie

Nová řešení pro spojené funkční prostory v malých bytech

Nová řešení pro spojené funkční prostory v malých bytech
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Stále menší byty ve městech, nové životní koncepty a pracovní modely a k tomu rostoucí poptávka po individualizaci nábytku. Takhle nějak bychom mohli trochu zjednodušeně shrnout hlavní současné trendy v oblasti bydlení, s nimiž úzce souvisí i aktuální nabídka a prezentace dodavatelů kování, komponentů a funkčních systémů pro výrobce nábytku a interiérů. A nemusí se vždy jednat o horké novinky v sortimentu. Firmy v posledních letech stále častěji využívají „alternativní“ způsob prezentace, kdy na reálných modelech bytových jednotek prezentují praktické příklady použití kování a komponentů ze své standardní nabídky „inovativními“ způsoby.

Plnohodnotné bydlení v „mikrobytě“

Bydlení na 18 m2. Pro některé životní styl, pro jiné nutné rozhodnutí, neboť obytná plocha je ve městech drahá. V rámci speciální expozice „Tiny Spaces – Living in compact homes“ poskytli pořadatelé letošního veletrhu Interzum dodavatelům kování a komponentů možnost ukázat svým zákazníkům, že i byt na malém půdorysu může nabídnout komfortní bydlení s relativně velkým úložným prostorem – stačí využít kvalitní architektonický návrh a realizovat promyšlené nápady pomocí vhodné konstrukce nábytku za použití vhodného kování a funkčních systémů.

Malometrážní byty – tzv. Tiny Spaces jsou globálním trendem a etablovaly se jako koncept bydlení v přehuštěných metropolích. Stále více lidí chce žít ve městech a hledá cenově dostupné bydlení. Zároveň významně roste počet tzv. single domácností. Tiny Spaces jsou proto mnohem víc než jen pouhá nouzová alternativa, jelikož malý životní prostor již není synonymem nízké kvality života. Je tomu přesně opačně. Čím méně místa je k dispozici, tím promyšleněji se musí řešit jeho uspořádání a využití. Rovněž není třeba zříkat se dobrého designu. Jak pěkně a útulně může vypadat malometrážní byt a jaká překvapení skrývá doslova v každém koutě, ukázala třeba společnost Hettich na příkladu plně vybaveného bytu pro jednu osobu na ploše pouhých 18 m2. V něm je každý úložný prostor – ať už v nábytku nebo výklenku – snadno přístupný, chytře uspořádaný a beze zbytku využitelný. V celém bytě je místo pro úložné prostory využito až ke stropu. Ve vyšších patrech přitom jsou uloženy předměty, které nejsou používány denně. Snadný přístup k horním prostorům umožňují vestavěné skládací schůdky.

Hlavní otevřený prostor bytu obsahuje kuchyni a relaxační zónu. Kuchyňský ostrůvek lze roztáhnout, čímž se odkryje varná deska, zatímco druhá část může sloužit jako pracovní plocha nebo jídelní stůl. Pod varnou deskou je úložný prostor pro nádobí. Skládací barové židličky ke stolu jsou uskladněny složené ve výsuvné skříni.

Relaxační zóna je od kuchyňského prostoru opticky oddělena nízkým pódiem. Na něm je umístěna rozkládací pohovka, obklopená úložnými prostory. Na stěně naproti pohovky je zavěšena televize. Vedle pohovky je malý výsuvný bar, jehož horní odkládací plocha může posloužit jako konferenční stolek. Pohovka má elektromotorické ovládání, takže ji stisknutím jediného tlačítka snadno změníme na lůžko. Do prostoru pod pódiem jsou integrovány čtyři dlouhé zásuvky pro ukládání lůžkovin či jiných objemnějších předmětů.

Od tohoto obytného prostoru je posuvnými dveřmi s velkoplošným zrcadlem oddělena hygienická část, zahrnující toaletu, sprchu a umyvadlo se zrcadlem a koupelnovým nábytkem. Úložný prostor koupelnové skříňky se vysouvá podél stěny, takže je celý snadno přístupný a uložené kosmetické či hygienické potřeby jsou okamžitě po ruce. Další úložný prostor nabízí skříňka se zrcadlem a osvětlením.

Expozici „Tiny Spaces – Living in compact homes“ k prezentaci svých systémů využila také společnost Blum. Její prezentace ale měla poněkud více symbolický charakter. Jednalo se o kruhové otáčivé pódium, rozdělené třemi hvězdicovitě uspořádanými stěnami na tři samostatné zóny: obytnou, relaxační a hygienickou. I zde byl patrný důraz na efektivní využití každého decimetru krychlového prostoru – s úložným nábytkem navrženým až ke stropu. Přístup do vyšších poloh byl zabezpečen výsuvným schodkem ukrytým v soklové části spodních skříněk, pod nímž byl ještě k dispozici samostatný úložný prostor.

Další chytrá řešení pro (ne)standardní situace

Velký zdroj inspirace pro zařizování malých bytů na veletrhu Interzum nabízela i jednotlivá řešení různých typů nábytku, které zde vystavovatelé prezentovali:

Univerzální skříňka vhodná do vstupního prostoru bytu může sloužit pro odkládání obuvi a s obouváním souvisejících pomůcek, drobných součástí oblečení nebo dalších drobností, jako jsou klíče apod. Je navržena tak, aby byla maximálně funkční při minimálních půdorysných rozměrech – s ohledem na omezený prostor vstupní části bytu. Horní polovina skříňky je osazena sklápěcí deskou, na jejíž čelní ploše je nalepené zrcadlo. Zadní strana je potažena filcem a po sklopení do vodorovné polohy slouží jako příruční odkládací plocha. Vnitřní prostor může být vybaven libovolným příslušenstvím podle individuálních požadavků zákazníka.

Spodní polovina skříňky je o něco hlubší a je osazena třemi zásuvkami, které se ale poněkud netypicky vysouvají z boční strany. Je to proto, aby nepřekážely v prostoru před skříňkou, na druhé straně ale předpokládají dostatečný prostor vedle skříňky.

Úložná polička je další víceúčelový kus nábytku vhodný zejména na chodbu, kde je potřeba určitý menší prostor pro prvotní odkládání věcí při příchodu domů. Kromě toho ale nabízí i menší úložný prostor na drobné předměty (klíče, obouvací lžíce, poznámkový blok s tužkou apod.). Prostor je přístupný po odsunutí horní desky, která je se spodní částí poličky spojena prostřednictvím dvou výsuvů.

Skříňky pod šikmý strop jsou ideálním řešením pro podkrovní místnosti. Prostor pod šikmým stropem má pro běžné využití řadu omezení a vyžaduje zpravidla individuální přístup. To je ostatně případ i zmíněných skříněk, které mají korpus tvarově a rozměrově přizpůsobený konkrétnímu prostoru. Úložný prostor uvnitř skříněk je řešen formou „organizéru“ v podobě policového regálu s bočně výsuvnými zásuvkami, který je pevně spojen s čelní plochou a uložen na výsuvu. Organizér funguje jako velká zásuvka, která se vysune z korpusu, čímž umožní přístup do polic a vnitřních zásuvek.

Mobilní pracovní stolek je vhodný do každého interiéru. Díky tomu, že je opatřen nábytkovými kolečky, lze ho snadno přemisťovat podle potřeby. V základní pozici se jedná o jednoduchou vertikální skříňku s horní odkládací plochou. Tuto plochu lze odsunout, čímž se odkryje pracovní plocha – vhodná třeba pro práci s laptopem. Pod ní je uložena bočně výsuvná zásuvka. Zhruba uprostřed výšky skříňky je oboustranně přístupná nika pro uložení šanonů. Spodní část skříňky ukrývá druhou zásuvku, vhodnou na ukládání složek (kartotéka).

Kuchyňský ostrůvek, pokud je „chytře“ navržen, může také představovat velkou úsporu místa a být tak použit i v menších bytech, kde by za jiných okolností mohl být spíše na obtíž. V tomto konkrétním případě se jedná o kombinaci kuchyňského pracoviště a jídelního stolu. Jde v podstatě o větší variantu kuchyňského ostrůvku použitého ve výše představeném „mikrobytě“. Horní stolová deska, která je opatřena luby a jedním párem nohou, je uložená na pojezdech a lze ji odsunout. Tím se odkryje spodní pracovní plocha s varnou deskou a dřezem se sklopnou dřezovou baterií. Spodní úložný prostor ostrůvku je řešen pomocí zásuvek, poliček a nik.

Předělovací stěna může nabídnout účelné řešení např. tehdy, když chceme více než jen opticky oddělit kuchyňský prostor od obytné/jídelní zóny. Pokud předělovací stěnu navíc doplníme multi­funkčním kuchyňským ostrůvkem, můžeme zajímavým způsobem ušetřit i místo v jídelně, které při standardním zařizování zabírá jídelní stůl.

Předělovací stěna v tomto konkrétním případě může být rovněž víceúčelová a oboustranně využitelná. Ze strany obývací zóny může být řešena jako tzv. obývací stěna s otevřenými či uzavřenými skříňkami pro sklo, keramiku či jiné dekorativní nebo užitkové předměty, se zásuvkami apod. Podobným způsobem může být řešena i ze strany kuchyně, kde však úložné prostory budou funkčně uzpůsobeny potřebám kuchyňského pracoviště.

Ke stěně je přisazen multifunkční kuchyňský ostrůvek, a to v místě, kde je stěna opatřena průchozím oknem uzavřeným z obývací strany posuvnými dveřmi. Ostrůvek má horní pracovní desku rozdělenu na dvě části, přičemž jedna je pevná a druhá posuvná. Ostrůvek slouží k běžné kuchyňské činnosti – k přípravě jídla. Posuvná deska plní roli servírovací plochy, respektive jídelního stolu. V praxi to znamená, že na posuvnou desku v kuchyni naservírujeme připravené pokrmy, otevřeme průchozí okno ve stěně a desku s připraveným jídlem vysuneme do obývacího prostoru, kde se její funkce změní na jídelní stůl. Stačí pouze přisunout židle, které při nepoužívání mohou být složeny nebo nastohovány a uloženy v k tomu účelu vymezeném prostoru.

Kontejnerové zásuvky mohou být rovněž užitečným prvkem v menších bytech, kde je kuchyňská, jídelní a obytná zóna řešena jako jeden společný prostor. V tomto případě sice nejde primárně o úsporu místa, ale spíše o snadnější manipulaci, kdy nemusíme obsah ze standardních zásuvek vybírat a přenášet jinam, ale na určené místo (třeba k jídelnímu stolu) si převezeme celý zásuvkový kontejner. Ten zároveň může plnit i roli servírovacího stolku, přičemž nevyžaduje zvláštní místo pro uskladnění.

Systémy skládacích či posuvných dveří umožňují plné uzavření/otevření funkční zóny, což v případě společného kuchyňského, jídelního a obývacího prostoru bývá dosti častým požadavkem ze strany designérů a bytových architektů. K těmto účelům je určen např. nový Pocketsystem (kapsový systém) od společnosti Blum. Dveře s jednoduchými nebo zdvojenými skládacími křídly (výška až 2500 mm, šířka až 800 mm a hmotnost do 35 kg), které uzavírají funkční prostor, se při otevření složí a zasunou do úzkého pouzdra (kapsy) umístěného na boku nábytku, resp. uzavíraného prostoru. Pro snadnější ovládání jsou zde použity funkční systémy pro otevření dveří bez úchytek lehkým stisknutím. Stejný systém je použit také pro opětovné zavření dveří – lehce zatlačíme na hranu dveří zasunutých v kapse, ty vyjedou z prostoru a ručně pak dokončíme celý pohyb jejich zavření.

Z konstrukčního hlediska je na tomto systému zajímavé především to, že není nutné provádět žádné úpravy na namontovaném nábytku, protože kapesní systémy (ať už se jedná o dvojité nebo jednokřídlé aplikace) jsou zabudovány do vlastních úzkých korpusů, které lze namontovat i dodatečně ke stávajícímu nábytku.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina