odborná témata

Učebnicový príklad využitia dreva v stavebníctve

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Priame spojenie architekta a realizačnej firmy je ideálnym modelom pre kvalitný výsledok v rámci novej platformy „Staviame z dreva.sk“, ktorá vznikla v roku 2017 ako spoločný počin dvoch stabilných partnerov – architektonického ateliéru Pokorny Architekti a skupiny stavebných firiem KONTRAKTING Žilina.

Nadšeným ambasádorom myšlienky modernej a udržateľnej architektúry na báze dreva je Ing. Ivan Kolárik, konateľ KONTRAKTING KROV HROU, s.r.o., Žilina: „S drevom a drevenými konštrukciami pracujeme dlhé roky a považujeme ho za najvhodnejší stavebný materiál s najlepšími parametrami. Tvárny mate­riál pomôže vytvoriť investorom vysnívaný domov, v ktorom sa cítia dobre.“

Ďalším spoluzakladateľom platformy je Ing. arch. Pavol Pokorný: „Domy z dreva sú fúziou estetického a funkčného. Fungujú v zmysle užívateľského pohodlia i energeticky úspornej dlhodobej prevádzky.“ Výsledkom sú krásne, funkčné a bezpečné stavby z dreva.

Prvý výnimočný projekt už realizovali

Spojenie dvoch elementov – architektonického a stavbárskeho – s dlhoročnými skúsenosťami, jedinečným rukopisom a úplne tradičným prístupom k realizácii vyústi do výnimočných projektov. Prvý z nich je už na svete a je učebnicovým príkladom ako veľkolepo môže vyzerať dom z dreva. Rodinný dom na báze dreva realizovali v Záhorských sadoch, neďaleko Záhorskej Bystrice. Autorom projektu a realizátorom stavby sú obaja uvedení zakladatelia novej platformy. Projektant Ing. Pavol Pokorný z ateliéru Pokorny Architekti si prizval k spolupráci Mgr. art. Bjørna Kierulfa z ateliéru CREATERRA – špecialistu na pasívne domy, ďalšími spolupracovníkmi boli Ing. arch. Tomáš Ružiak a Ing. arch. Patrícia Botková. Hlavným dodávateľom bola spoločnosť KONTRAKTING KROV HROU s.r.o. Žilina s progresívnymi drevenými materiálmi dovezenými z Nemecka. Jej konateľ Ing. Ivan Kolárik celú spoluprácu zhrnul: „Na svete je ďalšia kvalitná a krásna stavba s výbornými energeticko-úspornými vlastnosťami“.

Manželia v preddôchodkovom veku, po rokoch strávených v zahraničí, mali k dispozícii nádherný 15-árový pozemok s výhľadom na les v južnom horizonte. Vypísali internú súťaž s dôrazom na bezbariérovosť a priestorový komfort. Víťazom bol v roku 2015 ateliér Pokorny Architekti. Architekti navrhli veľkorysé riešenie obytnej časti s audio priestorom, stavebne oddelenú kuchyňu, spálňu, pracovňu, dve hosťovské izby na poschodí. Súčasťou je garáž so skladovými priestormi vo veľkosti 3-izbového bytu, krytá veranda na juhu a biojazierko.

Rozhodujúcim prvkom pre vytvorenie pozitívneho pocitu v dome je spoločné rozhodnutie architekta a investorov postaviť celý dom ako montovanú drevostavbu. Sofistikovaná konštrukcia nemeckého výrobcu Lignotrend dostala možnosť v plnej kráse rozvinúť stavebný potenciál dreva. Prejavilo sa to v skrytých premyslených montážnych detailoch, ale predovšetkým v pohľadových obkladoch akustických stropov, ktoré dominujú hlavnému obytnému a audio priestoru, ktorý má výšku 6 m.

Vila spĺňa ultra nízke energetické požiadavky na udržateľné a k životnému prostrediu priateľské bývanie. Merná potreba tepla na vykurovanie je len málo nad požiadavkou pasívneho štandardu (15 kWh/m2/rok). Zdrojom tepla a chladu sú dva 80-metrové vrty. Vila má aj podlahové kúrenie a stenové chladenie spolu s riadeným vetraním s rekuperáciou. Spojením oboch systémov dosiahli vysokokvalitný komfort prostredia, ktorý je rovnocenný špičkovému architektonickému dizajnu.

Nová platforma „Staviame z dreva.sk“ sa podujala na šírenie osvety medzi architektmi, realizačnými firmami a potenciálnymi investormi. Argumenty a články vypracováva kreatívna PR-agentúra „House of Ukulele“ tak, aby boli zrozumiteľné nielen odborníkom, ale aj laickým záujemcom. Výsledkom má byť hlbšie objavenie krásy a efektívnosti dreva a materiálov na báze dreva v drevostavbách. Ročne sa na Slovensku postaví približne 1000 nových drevodomov, čo predstavuje takmer 10 percentný podiel zo všetkých novostavieb rodinných domov.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archív Pavla Pokorného

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština